Leone Zielhuis

Ik ben Leone Zielhuis, 54 jaar en woon in Austerlitz. Ik heb mijn 1e graad Lerarenopleiding afgerond in 1998 aan de Academie in Utrecht. Jarenlang heb ik zelf cursussen gegeven in de regio Utrecht, naast werk en gezin. Dat heb ik op gegeven moment ingewisseld voor het huren van een eigen atelier omdat ik het mistte om eigen werk te maken. Sinds mei 2021 geef ik met veel plezier mijn sessies op de Toets op de donderdagochtend. 

Wat voor type docent ben ik? Ik denk dat ik leden probeer te stimuleren dingen uit te proberen op verschillende gebieden; zowel in techniek als in verbeelding. Het (eind)resultaat is in mijn ogen niet altijd het belangrijkste: van het maak- en denkproces leer je het meeste. Soms ontstaat een werk door eindeloos worstelen en zelfs opnieuw beginnen, soms ontstaat iets ‘moois’ vanzelf of bij toeval. Tijdens dat proces geef ik tips: de een vraagt om meer sturing dan de ander. Die behoefte verschilt per persoon en probeer ik aan te voelen. Het mooiste is als iemand zelf erachter komt wat werkt en niet werkt door het samen te bespreken. Kunst mag ook wel een beetje schuren en prikkelen. Ik vind het belangrijk iemand uit te dagen iets anders te doen dan hij / zij gewend is. Ik hoop dat ik leden inspireer beelden te maken waarbij ze met name plezier ervaren tijdens dat creatieve proces. 

Werk dat mooi is, of ‘niet geslaagd’ is denk ik een subjectief gevoel. Leg de creatieve lat niet te hoog; belangrijker is dat je je eigen handschrift ontwikkelt. Dat doe je vooral door te experimenteren met materialen, composities en technieken. Probeer daarnaast open te staan voor diverse invalshoeken en ideeën, niet alleen van mij als docent maar ook via andere Toets leden. Leuk als je een keer bij mij langskomt op de donderdagochtend! Iedereen is welkom; jong en oud, beginner en gevorderd.